Recensioner

Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen

Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen

Om Enda vägen

Old Adult Reads Young Adult: Man kan inte bli besviken på ett perfekt avslut på en lysande dystopisk trilogi … som dessutom lämnar en med den värsta känsla man kan få som läsare, nämligen den där känslan av övergivenhet när man inser faktum: ”Är den verkligen redan slut?!?”
Läs mer här

Skriva Läsa Leva: Enda vägen avslutar serien snyggt.
Läs mer här

Midnattsord: Författaren har tagit en genre som blivit väldigt populär på sista åren, mixat ned alla elementen som tillhör och sedan byggt upp något alldeles eget utifrån detta.
Läs mer här

Bokhuset: Och det är just det, att Anna Jakobsson Lund hela tiden fortsätter ta andra vägar än de självklara, som gör att trilogin om Systemet sticker ut.
Läs mer här

Carola Strömstedt: När jag lade ifrån mig boken var det med en fånig stolthet att vi har en svensk författare som lyckats med bedriften att skriva en trilogi väl värd att jämföras med de stora utländska författarna som Veronica Roth eller Marie Lu.
Läs mer här

BTJ-häfte 1:2017, lektör Karin Alvehus: Anna Jakobsson Lund är en uppenbart kompetent författare och berättelsen är välskriven, intrigen fängslande och personteckningarna engagerande.
Läs mer om du har avtal med Bibliotekstjänst

Om Aldrig ensamma

Sundsvalls tidning: ”Berättelsen är dov, rapp och mörk, allvarsam och glasklart skriven.” ”Språket har en driven författares flyt, spänningen är stor, uppgörelsen på slutet oväntad.”
Läs mer här.

MsHisingen: ”Svenska dystopin Aldrig ensamma är till och med bättre än första delen Tredje principen”. Recensenten berömmer världsbygget och engageras speciellt i Levis utveckling.
Läs mer här.

Jennies boklista: ”Riktigt fängslande och spännande!!!” Betyg 4 av 5.
Läs mer här.

Litteraturmagazinets Daniel Gunnarsson vill ge ”beröm för spänningen och drivet i prosan. Hon fick mig återigen att slukas av innehållet och leva mig in i personernas vedermödor och kamp för frihet. Det blev i stort sett sträckläsning även denna gång.”
Läs mer här.

Carola Strömstedt: ”Uppföljaren till Tredje principen var precis så bra som jag hade hoppats på.” ”Inte ens som läsare vet jag helt säkert vem som går att lita på. Mot slutet stegras spänningen och twisten som avslutar boken ger mig skön gåshud.”
Läs mer här.

Barrikaden: ”… den dystopiska världen är väluppbyggd med sin SF-teknik, zoner och olika organisationer som har sin egen agenda. Lägg därtill att nämnda karaktärer är väldigt mänskliga och i del 2 dessutom får utrymme att utvecklas ännu mer. Samspelet mellan Ava, Leymah och Levi är riktigt vasst och välskrivet. Det känns naturligt när de munhuggs, lackar ur på varandra och smider planer.”
Läs mer här.

Fiktiviteter tycker om karaktärerna. ”Deras inre resa, utforskandet av deras förmågor, hämndkänslor och inre drivkrafter. Att de inte är enkla, goda eller perfekta. Och så fullkomligt älskar jag avsaknaden av triangeldrama!”
Läs mer här.

Old Adult Reads Young Adult: ”Anna Jakobsson Lund visar än en gång att hon är i toppklass när det gäller den här genren – det här är inte alls bra för att vara svenskt. Det är bra för att det är riktigt bra, punkt slut.”
Läs mer.

Läsfåtöljen säger ”Nu är det lite skitigare och lite mer skruvat när allt börjar ställas på sin spets.” Recensenten ”fullkomligt älskar Levi och Leymah och Ava och hur de tillsammans hanterar situationerna som uppstår. Inte för att deras relationer är en dans på rosor, för de är de ej, men problemen de upplever löser de på ett intelligent sätt.”
Läs mer här.

Bokhuset: ”Vänskapen mellan Ava, Levi och Leymah växer och inger hopp. De är så tillitsfulla i sin vänskap och sättet de lutar sig mot varandra och stärker varandra ger värme åt berättelsen och gör karaktärerna till vänner jag bryr mig om.”
Läs mer här.

Vargnatts bokhylla: ”Tredje Principen och Aldrig ensamma är två delar ur en otroligt välskriven dystopi-trilogi. De slår de flesta andra utländska jag läst, som Divergent, Matched och så vidare. Jag väljer den här alla gånger.”
Läs mer här.

Midnatts ord: Anna Jakobsson Lund ”tar hela den dystopiska genren, stoppar ner den i sin mixer och blandar ned mängder av nya detaljer och spår så att berättelsen känns både nyskapande och fräsch samtidigt som den också är väldigt normbrytande i sitt sätt att bemöta könsroller.”
Läs mer här.

Boktokig: ”Så jäkla bra dystopiserie! Jag är såld till 100% på Aldrig ensamma. Och den är svensk! Vilket gör mig ännu lyckligare! Den här kommer hitta den internationella marknaden.”
Läs mer här.

Skriva läsa leva: ”Vill du läsa en annorlunda svensk ung-vuxen-bok med en härlig dystopisk ton då borde den här passa perfekt.”
Läs mer här.

BookieCookiez:  ”Som en kamp mellan det goda och det onda är den här romanen mycket tänkvärd. Det är också en värld som jag vill återvända till igen. Snart!”
Läs mer här.

Om Tredje principen

Sundsvalls tidning ser att ”Tredje principen tål att läsas även av den som sedan länge lämnat tonårens drömmar och upproriskhet bakom sig”. Boken ses som ”både en pedagogisk påminnelse om gångna tiders politiska felsteg och en övertygande gestaltning av framtida hotbilder”. Slutomdömet är att ”Tredje principen är en påfallande välskriven, intelligent och spännande roman”.
Läs mer här.

Old adult reads young adult jämför Tredje principen med Marie Lus Legend-trilogi och säger ”då förstår ni kanske att det är en riktigt fin komplimang och bra betyg av ‘Tredje principen’ som det här handlar om”. Boken sägs dras med ”väldigt få, om ens några, av de mer utslitna klichéerna som vi är så vana vid”. Omslaget får också en eloge: ”Färgsättningen och kombinationen av element i bilden är faktiskt i toppklass!”
Läs mer här.

Lexiekon tycker att ”Boken liknar Legend, men har ändå en egen och unik ton och både liknar och skiljer sig från andra dystopier.” Om bokens karaktärer säger recensenten att de ”är väldigt färgstarka och speciella och man fastnar vid alla”. Att boken är svensk, och att den skiljer sig från de amerikanska dystopierna, ses som speciellt positivt. Betyget för boken blir en stark fyra av fem.
Läs mer här.

Fantastisk fiktion tycker att Tredje principen ”är allt som ‘Doften av mango’ var, fast i romanform”. Särskilt uppskattat är det att boken inte utspelar sig i ett amerikanskt sammanhang. Recensenten ”kan inte låta bli att imponeras av hur väl och naturligt författaren bygger upp avstampet för nästa bok”.
Läs mer här.

Gull Åkerblom recenserar Tredje principen i Bibliotekstjänsts BTJ-häfte 2015:11. Enligt bestämmelserna kan inte hela recensionen visas, men recensenten menar bland annat ”…i floden av dystopier skiljer sig Tredje principen genom sina djupa filosofiska diskussioner om vilket slags motstånd man ska bjuda fienden. … Visst har författaren läst Marie Lu och Lois Lowry, men hon drar terrorn och övervakningssystemet ytterligare ett varv, till det paranoidas yttersta gräns. Karaktärerna är väl skildrade, likaså miljöerna.”
Läs mer om du har avtal med Bibliotekstjänst.

Jennies boklista ger boken betyget 4 v 5 och omdömet ”Spännande & fängslande!”
Läs mer här.

Book obsession älskade blandningen av science fiction och dystopi, ”det gjorde verkligen Tredje principen annorlunda och unik då jag inte kan dra till minnes någon bok jag har läst som ett dystopi-samhälle med förmågor hos karaktärerna som påminner en del om X-Men”.
Läs mer här.

Daniel Gunnarsson på Litteraturmagazinet ger Tredje principen fyra DG av fem möjliga. Han menar: ”att kunna ta ett egentligen ganska så uttjatat tema som en dystopi, förlägga den till Sverige och ändå göra det fräscht och intressant imponerar på mig!” Extra roligt är att han ser boken som en av de allra bästa i genren.
Läs mer här.

Kattugglan tycker om att boken utspelar sig i en miljö som känns igen. Hon tycker om språket, dialogerna, karaktärerna och miljöbeskrivningarna. Ett sammanfattande omdöme, förutom fyra ugglor av fem möjliga är: ”Den är nytänkande och fräsch och jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen när den kommer i höst!”
Läs mer här.

Skriva läsa leva rekommenderar boken ”om du vill ha en bladvändande ungdomsroman med en lite tuffare stil, karaktärer som kämpar med sina bekymmer och där dystopin känns genomtänkt”. Hon säger att: ”miljöerna, karaktärerna och handlingen fängslar och trollbinder mig”.
Läs mer här.

Carola Strömstedt säger: ”Jag kan bara gratulera Sverige. Så här bra science-fictionförfattare är vi långt ifrån bortskämda med.” Hon har också på Goodreads beskrivit Tredje principen som ”Sveriges motsvarighet till Divergent-seriens Veronica Roth. Intelligent och välskriven svensk science-fiction som inte får missas!”
Läs mer här.

Fiktiviteter är ”väldigt förtjust” och säger om Levi, Ava och Leymah: ”En annan sak som gör mig glad är att de alla är komplexa, de får oavsett kön vara starka och svaga på en och samma gång, som folk är mest, bara väldigt sällan i fiktion.”
Läs mer här.

Eva Holmquist säger ”Tredje principen är fantastisk!” och menar att ”om du gillar böcker som ”Divergent” kommer du att älska den här boken”. Hon beskriver den värld som finns i boken som ”rik och genomtänkt”och att boken är ”spännande och svår att lägga ifrån sig”.
Läs mer här.

Barnboksprat menar att den är lika bra som Maze runner och Hungerspelen och säger att ”Anna Jakobsson Lund är en författare ni bör lägga på minnet”.
Läs mer här.

Up in my tree gillar ”det skitiga och förfallna i kontrast till det rena och sterila” och berömmer boken för ett fantastiskt snyggt omslag. Hon ser många saker att tycka om och längtar tills fortsättningen kommer i november.
Läs mer här.

Bokhuset säger: ”Det här är helt fantastiskt bra!” och kallar historien ”oförutsägbar och kittlande”.
Läs mer här.

Vargnatts bokhylla: ”De tre huvudkaraktärerna, Ava, Levi och Leymah fastnar hos mig direkt. Deras relationer, handlingar och reaktioner känns äkta, för här är det ingen dans på rosor från början.”
Läs mer här.

Bookiecookiez ger boken 8 av 10 kakor och tycker att ”romanen passar både dem som gillar science fiction med spännande framtidsscenarion och den som gillar fantasy med övernaturliga förmågor. Den är också läsvärd just på grund av att den är så välskriven. Bättre miljö- och personbeskrivningar får man leta efter!”
Läs mer här.

Midnatts tankar tycker att boken kräver ett passande förstärkningsord: ”Jävlar vilken bra bok detta är!” Boken ses också som en ”grymt intressant historia som belyser många viktiga frågor”.
Läs mer här.

Foliehatt på tycker att det är en ”grymt smart bok”. ”Helt klart en stark början på något spännande och den var stundtals väldigt svår att lägga i från sig.”
Läs mer här.

Marcus Olausson på Bumleby kallar boken ett ”proffsigt utfört hantverk” och rekommenderar den till både ungdomar och vuxna som gillar dystopier.
Läs mer här.

Bokhuset tipsar: ”Det är en härlig dystopi, en smart dystopi där jag faktiskt tror på världen som skapats. Hett hett tips med andra ord.”
Läs mer här.

 

Om ”Doften av Mango”

Fantastisk fiktion kallar novellen ”skarp och exotisk och fräsch och dessutom normbrytande”.
Läs mer här
.

Bokhuset säger: ”Att läsa den här var som att hitta en skattgömma. Ni vet när man öppnar en bok och de första raderna avslöjar att här, just här, börjar en fantastisk historia.”
Läs mer här.

 

Om ”Skördad”

Daniel Gunnarsson på Litteraturmagazinet säger: ”Detta är en av de absolut bästa SF-noveller jag läst!”
Läs mer här.

Bokhuset kallar den ”en vacker novell som är normbrytande, välskriven och tankeväckande”.
Läs mer här.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*